"Христос възкръсна", Оливие Клеман

В навечерието на Пасха излезе най-новото заглавие в каталога на Фондация „Комунитас“ – „Христос възкръсна“ на известния френски православен богослов Оливие Клеман. Малкият сборник включва 13 вдъхновяващи есета, посветени на християнските празници. Закърмен с Православието, но и внимателен към западната традиция, Оливие Клеман се спира в тази книга върху дълбинното значение на „силните времена“ на вярата: Рождеството, молението в сърцето по време на зимната нощ, Пасхата и Възкресението, огъня на Петдесетницата и светлината на преобразения Христос, която струи от иконите, за да се стигне до Спасението.

„Ако Христос съединява човешката история, Той придава и на космическите цикли пълнотата на техния смисъл. Нека препрочетем така годишния цикъл: Рождеството, зимното равноденствие, е измолването в мрака, в мига, в който светлината започва да нараства. Възкресението съвпада с пролетта. То би трябвало символично да ситуира мига, в който животът възтържествува – не за краткотрайно лято, а за вечното лято на Царството.“

Оливие Клеман (1921–2009) е известен френски православен богослов, дългогодишен професор в Богословския институт „Св. Сергий“ в Париж. Автор на книгите: „Да преобразим времето. Бележки върху времето в светлината на православната традиция“ (1959); „Православната църква“ (1961); „Византия и християнството“ (1964); „Въпроси за човека“ (1972); „Духът на Солженицин“ (1974); „Отче Наш“ (1988), „Христос, земя на живите“ (1990), „Малък духовен компас на нашето време“ (Фондация „Комунитас“, 2018).

Книгата може да закупите с отстъпка тук.