Дневникът на един селски свещеник

На книжния пазар вече е новото издание на емблематичния роман на Жорж Бернанос „Дневникът на един селски свещеник“. Преводът от френски е на Нели Захариева, а ето какво пише Тони Николов, редактор на книгата:

„ Романът носи на своя автор Голямата награда на Френската академия и надхвърля успеха на „Под слънцето на Сатаната“ – творбата, която десетилетие преди това е накарала да се заговори за Бернанос като за „френския Достоевски“. И до днес критици се питат дали „Дневникът на един селски свещеник“ – тази „изповед от бездната“ – не е и последният голям християнски роман в съвременната литература. При всички случаи става дума за книга предизвикателство, убягваща от всякакви традиционни класификации или жанрови определения.

Написана под формата на дневник (роман в романа), творбата на Бернанос е разрез на човешкото съществуване в неговата „гранична ситуация“. Неслучайно романът сякаш се разделя на три части: смъртта, благодатта и светостта (Албер Беген). Смъртта, която приижда, подобно на пълноводна река, застрашавайки (или осъждайки) всяко от действащите лица в Дневника. Благодатта е пристанът, позволяващ на персонажите да се оттласнат от греха, който ги пронизва и заобикаля. А светостта, тъй скъпа на сърцето на Бернанос, е пламъчето на надеждата, носещо в себе си изкуплението“.

Може да поръчате „Дневникът на един селски свещеник“ с отстъпка тук