BG | RU

БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ИЗБРАНА ОТ ПАПАТА, ЗАЩОТО СМЕ НА ВРАТАТА НА ЕВРОПА

година 2019 / брой 139, Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България=

  

 


 


В едно от интервютата си папа Франциск казва, че при избора на държави, които ще посети, обича да „изненадва“. Изненада ли беше за вас лично, а и за католическата общност новината за предстоящото посещение на папата в България? Казано най-просто, защо папа Франциск реши да посети точно България?


Не сме изненадани, защото още от момента на избора си този папа изненадва. Изненада беше дори името, което избра. А в момента, в който беше избран, вече имаше ясно очертан акцент пред себе си – социалната дейност. С това е бил познат още от Аржентина. А и като кардинал се отличава със своята непринуденост и естественост в среди, където това е малко очаквано. Такова е и сега поведението му като папа. Някой път ще излезе от Ватикана и ще отиде в някой затънтен край на Рим, за да посети възрастна жена, за която е чул или разбрал. Затова можем да кажем, че изненадват не само неговите пътувания, а и целият му начин на живот, който е много непринуден и не винаги в синхрон с протокола.


България беше избрана, поне според моето скромно мнение, защото ние сме на вратата на Европа. Позната е фразата на Светия Отец, че трябва да обърнем внимание на периферията, затова той посещава точно тези страни, които са на вратата на Европа. Той вече посети Албания, Босна и Херцеговина, където хората водят един семпъл живот, и той отиде да сподели с тях точно този начин на живот, който го кара да се чувства близък до тях.


В този свой стил на живот, той се отказа и от лимузините, с които обикновено се движи Светият Отец, което и аз съм лично съм наблюдавал толкова пъти. Папата ползва съвсем обикновени средства за придвижване, отказа се от възможността да живее в папския палат, остана си там, където беше настанен, когато се проведе Конклавът, в една сграда, която е като хотел за кардиналите и владиците. Съвсем наскоро и аз бях отседнал там, дори заедно се хранехме, в същата трапезария идваше и той и сам ставаше и си сервираше храната. Вече някак си свикнахме, че този папа е напълно естествен, близък до всичко и всеки, така че вече нищо не ни изненадва.


Затова приемаме идването му в България като част от този начин на живот. Разбира се, бяха направени много, ако не усилия, то поне бяха потърсени много поводи, за да бъде поканен Светият Отец и това посещение да стане възможно. Веднага след неговия избор например нашата Епископска конференция отправи покана за негово официално посещение в България. Разбира се, отговор не последва веднага. След това, през 2014 г., имахме т.нар. визита ad limina – това е канонична визита, провеждана на всеки 5 години. Епископите от всяка една страна се явяват пред Светия Отец на визита за отчет, а и като израз на уважение, на благодарност, на внимание, също и от негова страна. Тогава подновихме нашата покана, същото правеше и всяка една делегация, която посещаваше Рим за 24 май. Съвсем естествено е, че само Католическата църква не може да покани папата, тя може да се присъедини към покана, отправена към него като към държавен глава от страна на българските власти. Както президентът, така и министър-председателят бяха отправили своите покани и това направи предстоящата визита възможна.


Моята лична изненада е, че в годините на моя живот два пъти папа идва в България. Ако погледнем, за 1300 години история на България в последните 20 години папа на два пъти идва България. Това е знак и за нас, и за всички, но също така е и изненада.


Към кого е насочено посещението – предимно към местната католическа общност, към цяла България, или по-широко – към целия регион, като имаме предвид, че освен България папа Франциск ще посети и Македония.


Когато Светият Престол публикува официалната програма за посещението на папа Франциск, 15 минути по-късно и ние в България направихме пресконференция, на която обявихме програмата. Организирахме пресконференцията в БТА. Можехме да я направим в салона на нашата Екзархия или в друг салон на Католическата църква. Но избрахме БТА, защото БТА е представителната агенция на цяла България. Защото Св. Отец не идва само при католиците, той идва при всички българи, за да посети нашата страна в израз на уважение, на почит и признание. България е християнска страна, в която той идва, за да даде своя благослов, да се помоли на нашата земя, да остави най-хубавото от себе си, своята духовност, своята духовна сила и привързаност към нашия народ, от които наистина ние, католическата общност, сме една малка част. Но тази визита сега ни кара да се чувстваме привилегировани.


По същия начин той посещава и Македония. Много неща между нас са общи. Македония е страна, в която католиците също са малцинство, историята ни е била много близка и много неща ни свързват. Скопие е и мястото, където се е родила и живяла Майка Тереза, което е много важно. Не трябва да пропускаме още един важен момент – нунцият, чието седалище е в България, представлява Св. Престол и в Македония – това също е една връзка. Нашите две страни са част от общ регион, затова е и логично папата да ги посети заедно. В Албания той беше за един следобед, в Босна и Херцеговина също беше за кратко. Така че посещението в България напълно естествено може да се съчетае и с Македония. В началото дори се говореше, че едновременно ще бъдат посетени три страни, Румъния, България и Македония, но Румъния остана за края на месец май. Мисля, че това е обяснението за посещението на папата в нашия регион. (…)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org