BG | RU

Екип

ИЗДАВА: ФОНДАЦИЯ "КОМУНИТАС"
Център за култура и дебат "Червената къща" София, 1000, ул. "Любен Каралелов" №15
СВЕТОСЛАВ БОЖИЛОВ - ИЗДАТЕЛ
Светослав Божилов е роден през 1965 г. в София, завършил е Физически факултет в СУ "Св. Климент Охридски". Финансист.
д-р МОМЧИЛ МЕТОДИЕВ
Главен редактор
Момчил Методиев (р. 1969 г.) е доктор и магистър по история от СУ 'Св. Климент Охридски'. Автор е на книгите 'Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава'. (изд. ИИБМ & Сиела. 2010 г.), 'Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава (изд. ИИБМ & Сиела. 2008 г.) и 'Папите и тяхната империя. ІІ - VІІ в.' (изд. Габеров, 2002 г.). Сътрудник на Института за изследване на близкото минало. Изследвал е архивите на БКП в рамките на Проекта за историята на Студената война на института 'Удроу Уилсън' във Вашингтон, а в периода 1997-2008 г. е работил като дипломат в Министерството на външните работи.

ДИМИТЪР СПАСОВ
редактор
Димитър Спасов е роден през 1971 г. Завършил е Философският факултет на СУ 'Св. Климент Охридски', специалност Философия. Един от учредителите и член на УС на фондация Покров Богородичен до 2004 г. Бил е редактор в сп. Мирна. Редактор в интернет портала Двери на Православието. Член на настоятелството на Енорийския център към храм 'Покров Богородичен', София. Работи в сферата на застраховането. Женен, с две деца.

ВЕНЕТА ДОМУСЧИЕВА
редактор
Венета Домусчиева е завършила Исторически факултет на СУ 'Св. Климент Охридски'. Има изследвания и публикации по история на България между двете световни войни. Редактор на няколко издания на фондацията. Понастоящем е програмен директор във Фондация 'Комунитас'.

ТОНИ НИКОЛОВ
редактор
Тони Николов е философ и журналист. Роден през 1966 г. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар и на енцикликата Блясъкът на истината. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”.
проф. дфн. КАЛИН ЯНАКИЕВ
главен редактор
Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ 'Св. Климент Охридски', член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор на книгите: Древногръцката култура - проблеми на философията и митологията, Религиозно-философски размишления, Философски опити върху самотата и надеждата, Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие, Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието, Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението, както и на много студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история.

проф. дфн. ЦОЧО БОЯДЖИЕВ
редактор
Цочо Бояджиев е един от водещите български учени-хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика у нас. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ 'Св. Климент Охридски'. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на книгите: Неписаното учение на Платон (София 1984), Студии върху средновековния хуманизъм (София 1988), Античната философия като феномен на културата (София 1990), Ренесансът на дванадесети век: природата и човекът (София 1991), Августин и Декарт (София 1992), Философия на европейското средновековие (София 1994), Две университетски лекции (Велико Търново 1997), Кръговрат на духа (София 1998), Нощта през Средновековието (София 2000), Loca remotissima (София 2007). Преводач е на Платон, Плотин, Тома от Аквино, Бонавентура, Майстер Екхарт и др.


проф. дфн. ГЕОРГИ КАПРИЕВ
редактор
Георги Каприев (Бургас, 1960) е завършил философия в СУ, специализирал е в Кьолн и Париж. От 1999 г. до 2007 ръководител на Катедрата по история на философията към ФФ на СУ. Президент на комисията 'Византийска философия' на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Член на Обществото за философия на средновековието и ренесанса - GPMR в Германия. Член на Института за средновековна философия и култура (София). Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Гост-професор в Кьолнския университет 2005/6 г. Гост-лекторати в университетите на Бари, Берлин, Бохум, Вюрцбург, Кьолн, Хановер, Цюрих. Автор е на 14 книги в областта на средновековната християнска философия, между които Philosophie in Byzanz, K.nigshausen & Neumann, W.rzburg, 2005; Id quo nihil maius cogitari possit. Философският свят на Анселм от Аоста, архиепископ Кентърбърийски, София, УИ, 2005; ...ipsa vita et veritas. Der "ontologische Gottesbeweis" und die Ideenwelt Anselms von
Чавдар Гюзелев
Оформление, фотографии и илюстрации
Чавдар Гюзелев е роден през 1961 г. в София. Завършил е Художествена академия, специалност Илюстрация. Работи в областта на график дизайна. Сътрудничил е на списания като Vogue, Vanity Fair, Max и други. Занимава се с илюстрация и оформление на книги и периодични издания, като сп. Християнство и култура, в. Гласове, сп. Джентълмен, и др.
Николай Киров
Оформление, фотографии и илюстрацииПредишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org