РЕШЕНИЕТО ЗА „СВЕТА СОФИЯ” РАЗТЪРСИ ГРЪЦКОТО ОБЩЕСТВО

На 24 юли камбаните в цяла Гърция биеха траурно като израз на скръб и протест срещу решението за превръщането на „Света София“ в джамия. От Крит до Патра и Тинос, но и в други градове в страната, в Атина, Солун, вярващи се събраха в църквите, пеейки известния църковен химн на Света Богородица „Возбранной Воеводе“. Почти всички гръцки йерарси посветиха проповедите си на този болезнен проблем. Вселенският патриарх Вартоломей беше най-сдържан от патриаршеската резиденция във Фенер, заявявайки, че превръщането на емблематичния византийски храм-музей „Света София“ в джамия му е „причинило силна болка“. Месец по-късно той повтори същото и за предизвикателното превръщане на манастира „Хора“ също в джамия: „Тези два удивителни паметника на Константинопол са били построени като християнски храмове. Те изразяват вселенския дух на нашата вяра, любовта и надеждата ни за вечността. Неподражаемите мозайки и другите запазени икони са небесна храна за душата и неизчерпаем източник на радост за очите, както се изразяваше приснопаметният Фотис Контоглу, и принадлежат на световното културно наследство“.

По-пространни и с акцент върху световната културна стойност на „Света София“ бяха двете изявления на Светия синод на Гръцката църква – първото, обявено месец преди решението на Ердоган, а второто – непосредствено след него.

Изявление на Светия синод на Църквата на Гърция за „Света София“ от 12 юни 2020

„Храмът на Светата Божия Мъдрост е издигнат от християнския император Юстиниан и е открит на 27 декември 537 г. като място за църковно богослужение, посветен на Божията Премъдрост, на нашия Господ Иисус Христос. Става дума за шедьовър на архитектурния гений, световно признат като водещ паметник на християнската цивилизация. Стойността му остава универсална, защото християнството има наднационално и вселенско измерение. Никой модерен и постмодерен възглед на „мултикултурализма“ не е създал паметника, чрез който по неповторим начин е изразен християнският възглед за върховното Добро и Красота.

Считаме, че премахването на културно-неутралната употреба на паметника като музей, който беше благоразумно създаден от турската република през 1934 г., има за цел да превърне едно културно пространство в плячка и символ на завоевание. Това ще доведе до силен протест и разочарование сред християните по света, което ще навреди по много начини на самата Турция. През вековете Църквата е провела в този Храм много събори от огромно значение за християнския живот и вяра.

И тези запазени и с неизречима красота мозаечни изображения на свещени личности от християнската вяра проповядват непрестанно с мълчанието си историческата и духовна връзка на Храма с Християнството.

Абсолютно наложително е правителството на съседната ни страна да подходи с благоразумие и уважение към характера на този паметник, така че да вземе правилното решение за запазване на status quo на „Света София“ като музей“.

Изявление на Светия синод от 13 юли 2020 г.

„Св. синод на Църквата в Гърция изразява своето разочарование, силен протест и загриженост от превръщането на свещения Храм на Света София, на Великата Църква на православните в Константинопол в мюсюлманска джамия и място за ислямска молитва. С тази промяна този паметник се превръща от културно пространство в знак за разделение и конфликт.

Както заявихме на 12 юни 2020 г. в нашето изявление „Храмът на Светата Божия Мъдрост е издигнат от християнския император Юстиниан и е открит на 27 декември 537 г. като място за църковно богослужение, посветен на Божията Премъдрост, на нашия Господ Иисус Христос. Става дума за шедьовър на архитектурния гений, световно признат като водещ паметник на християнската цивилизация. Стойността му остава универсална, защото християнството има наднационално и вселенско измерение. Никой модерен и постмодерен възглед на „мултикултурализма“ не е създал паметника, чрез който по неповторим начин е изразен християнският възглед за върховното Добро и Красота. Считаме, че премахването на културно-неутралната употреба на паметника като музей, който беше благоразумно създаден от турската република през 1934 г., има за цел да превърне едно културно пространство в плячка и символ на завоевание“.

Превръщането на едно творение на европейската култура, което беше символ на единството и мирното съжителство, в място за изолирано функциониране на една религия, и то с дребнополитически цели и вътрешни амбиции, е на практика проява на културен дефицит от страна на ръководството на съседната ни страна и представлява видимо отдалечаване от общоевропейските принципи на мира, разбирателството и уважението към различието.

Уважението към характера и посланията, които предава през вековете този християнски Паметник, изисква пробуждането и бдителността на целия духовен свят, на всички християнски изповедания и други църкви, на правителствата и международните организации, които защитават мира, съвместния живот и сътрудничеството между народите, културите и религиите, за да се отмени това преобразуване. С тази цел Църквата на Гърция отправя незабавно призив към международните църкви и обединения, настоявайки за възстановяването на Паметника и възвръщането към неговата правилна употреба.“ (...)