ЦЪРКОВНИЯТ ДЕБАТ В РУМЪНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПАНДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС

Появата и разпространението на коронавирус в Румъния предизвика оживен дебат в църковните среди. На 27 февруари Румънската патриаршия оповести Санитарни и духовни мерки по време на епидемия, с които прави следните препоръки:

  • Лица, проявяващи симптоми на грип от всякакъв вид и симптоми на коронавирус, описани от медицинските власти, се съветват да избягват в тези дни пренаселени места, включително пространството на храма, за да не излагат и други на възможно заболяване.
  • Лица, които имат страх от заболяване посредством причастяване от св. Потир с обща лъжичка, могат да поискат от свещеника по изключение причастяване през всеки момент от деня със св. Евхаристия за болящи, която може да им се преподаде с лъжичка, донесена от дома и използвана изключително за тази цел, от едно-единствено лице;
  • Отбелязваме, че в св. Църква св. Причастие се приготвя и преподава винаги в условия на пълна хигиена, а иконите се хигиенизират редовно. Страхуващите се от заболяване през този период могат временно да избягват целуване на икони в храма, но могат да целуват иконите в собствения им дом.

 

Изявлението провокира голямо недоволство в богословските среди в страната поради проявеното снизхождение и допускане, че приемането на св. Причастие с една и съща лъжичка може да бъде причина за зараза. Известният богослов отец проф. Раду Преда от Мюнхен (доскорошен изпълнителен директор (2014–2020) на Института за разследване на престъпленията на комунизма и паметта) коментира: „След освобождаването на митрополит Корняну (Николай Банатски, който се причасти при откриване на униатски храм, 2008) вчерашното изявление е най-големият богословски гаф на Рум. ПЦ през последните 30 г.“. Той отправи посланието: „Не се лишавай от лекарство именно във време на болест“, „По време на епидемия не се търгува с принципите“. Доц. Адриан Папахаджи от Клужкия университет: „При нас се случва като в Западна Европа: християнското мнозинство, дори Църквата, се оставя да бъде смутено от шепа истерици“.

Хушкият еп. Игнатий заяви в социална мрежа: „Ако над две хиляди години Причастието е било „лекарството за безсмъртие“ (св. Игнатий Богоносец), в ерата на коронавируса е станало лекарство за смъртност. Каква секуларистка метаморфоза!“. Литургистът отец проф. Георге Сафта сподели, че „една Църква на колене е по-силна от армия на крака“.

В действителност се появиха видеоклипчета, при които опитите на някои вярващи да предложат на служещ духовник лъжички за еднократна употреба, претърпяват неуспех.

Богословът Николае Пинтилие в реторична статия: „Евхаристийната лъжичка – врагът на народа?“ критикува номиналните християни, които ритуално имат досег с църковния живот, но странят от реалното общение с Христос. (...)

Натискът доведе до последващо изявление на патриарх Даниил, озаглавено Пастирско слово за укрепване във вярата и в евхаристийното общение от 28 февруари, в което се казва: За превъзмогване на поляризирания и полемики, които отслабват православното единство, трябва да се избягват прибързаните осъждания и трябва да препотвърдим с тежест православната вяра, че св. Причастие не е и никога не може да бъде извор на разболяване и смърт, но извор на нов живот в Христа, на прошка на греховете, на изцеление на душата и тялото. (…) Затова правилото за причастяване на клириците и вярващите от един и същи св. Потир остава непроменено, а свещениците да обясняват на всички верни, че това причастяване нито някога е било опасност за някого, нито пък за тях ще бъде. А верните, които все пак имат страх да се причастяват от един и същи св. Потир с една и съща лъжичка, ще поискат съвет от духовника, за да се укрепят във вярата и напредват в църковното общение“.

В допълнение на 11 март патриарх Даниил изпрати до всички епархии специална молитва за прекратяване на новата епидемия. (...)